Blijf op de hoogte

Registreer je op de Via PanAm nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niets van ons avontuur.
Alaska-proof dwars door Canada - deel 3

Alaska-proof dwars door Canada - deel 3

Gepost in Dagboek op 26-05-2016 Reacties Sharing is caring
Yukon - Larger than life en dat is niet gelogen. Kilometers bos zo ver het oog kan reiken met de Alaska Highway als belangrijke levensader er dwars doorheen. Vanaf hier wordt het echt ruig. We passeren enkele kleine mijnwerkerstadjes die herinneren aan een vervlogen glorietijd. Een handvol goudzoekers is hetgeen wat nog overblijft. Om hier te overleven moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Zijn het niet de beren dan is het wel de eenzaamheid in barre omstandigheden die je stilletjes opvreet.
Next photo
Previous photo

Elke dag on the road start met hetzelfde ritueel: Weking en ik trekken rond 6u30 ’s ochtends onze loopschoenen aan voor een trage duurloop op een nuchtere maag. De start van Via PanAm is niet meer zo veraf. We willen goed voorbereid zijn op de lange eenzame stukken weg die we binnenkort grotendeels samen zullen afleggen. Na anderhalf uur laten we ons inhalen door onze vrouwen die volgen met de campers. De trainingen zijn ideaal om te wennen aan de voorbijrazende vrachtwagens, ferm uit de kluiten gewassen jeeps en beren. “Oh and watch out for the bears”, klinkt steeds het afscheid van Canadezen die ons onderweg aanspreken. Het is serious business in Canada en Alaska. Hopelijk helpt onze bear spray als we echt oog in oog staan met een black bear of grizzly.

Beren tellen

Na 18 stuks tellen we de beren niet langer onderweg in de auto. De Yukon stikt van de beren. Ze zien er één voor één schattig en knuffelbaar uit, maar ze kunnen enorm agressief zijn. Na de confrontatie met een nieuwsgierige moederbeer en haar welpen beseffen we dat we steeds op onze hoede moeten zijn. In elk bezoekerscentrum vragen we raad. Als het er echt op aankomt geldt maar één regel: je moet een black bear op zijn neus slaan en de ogen uitsteken. Als het een grizzly is vecht je voor wat je waard bent, maar je bent bij voorbaat verloren. Ze geven ons een foldertje met meer uitleg over het gedrag van beren en hoe we het moeten inschatten. Als het eens echt tot een confrontatie komt, zal de situatie inschatten niet echt voldoen om ons te redden.

We sluipen Dawson City binnen, de laatste halte vooraleer we via Top Of The World Highway naar Alaska doorsteken. De stad ademt de goudkoorts van het Wilde Westen. In 1896 werd hier goud ontdekt. Het Indiaans visserskamp groeide snel uit tot een grote stad. Duizenden mensen vanuit de hele wereld trokken naar Dawson City voor de Gold Rush. De typische houten huizen die we kennen uit Westerns zijn stille getuigen van een ongekende glorietijd. Nu zijn het nog een enkele goudzoekers en een bende hippies die de stad met succes leefbaar houden. Elke zomer herleeft Dawson City. Het goud mag dan wel quasi verdwenen zijn, de koorts is zeker nog niet gedaald.

Op het topje van de wereld

Alaska ligt om de hoek. We staan op de veerboot om de Yukon River over te steken richting de grensovergang op de Top Of The World Highway. Het is al laat, maar nog klaarlicht. Op een boogscheut van de poolcirkel wordt het op deze tijd van het jaar niet meer donker. We kruipen al kronkelend omhoog richting de grensovergang met Alaska. De vergezichten zijn adembenemend. Het zijn net postkaarten door de laaghangende zon die als een warme gloed op het landschap rust. We weten niet wat zeggen, stoppen om de haverklap voor een foto en beseffen steeds dat zo een uitzicht fotografisch niet vast te leggen is. De grens oversteken via de Top Of The World Highway is adembenemend. We hebben om en beide 8500 kilometer dwars door Canada gereden. Volgende haltes zijn Chicken, Fairbanks met een tussenstop in Denali voor een bezoekje aan Magic Bus 142 van Christopher McCandless om daarna de Dalton Highway op te knallen richten ons officieel startpunt.
Het goede doel To Walk Again
0
2
2
0
0
0
Ik wil steunen
Let's connect Via PanAm Facebook Via PanAm Instagram Via PanAm Youtube Via PanAm Strava
We zitten momenteel in:
Ushuaia, AR (0 KM)