Blijf op de hoogte

Registreer je op de Via PanAm nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niets van ons avontuur.
Echte helden moet je koesteren

Echte helden moet je koesteren

Gepost in Dagboek op 13-09-2016 Reacties Sharing is caring
21 maart 2016. Eén dag voor de dag die België zal doen opschrikken door blinde haat. We staan aan de balie van de Amerikaanse ambassade. Bang voor het spervuur aan vragen van het ambassadepersoneel. Het zou niet de eerste keer zijn dat een visum geweigerd wordt omdat je niet goed uit de verf komt tijdens de vragenronde. “Oh man, wat een geweldig avontuur”, zegt de beambte enthousiast. “Jullie zijn de Belgische versie van Terry Fox. Kennen jullie hem?” We geven een ietwat wazig antwoord zonder te weten wie Terry Fox eigenlijk is.

De naam Terry Fox wordt verbannen naar een achterkamer van mijn brein tot we in april Thunder Bay binnenrijden. Op weg naar ons startpunt in Alaska passeren we het ene Terry Fox-bordje na het andere, mijn hersenen schieten in een grijze kramp en ik herinner me plotsklaps de beambte van de Amerikaanse ambassade. “Dit is Terry Fox, dé Canadese legende”, roep ik door de CB naar Weking en Liesbeth die voor ons rijden. “Hij is diegene die dwars door Canada liep om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.”

We stoppen op de plek waar Terry zijn tocht na 143 dagen en 5373 kilometer in 1980 eindigde en ontdekken zijn verhaal. Op achttienjarige werd botkanker bij hem vastgesteld. Zijn rechterbeen werd tot 15 centimeter boven zijn knie geamputeerd. De confrontatie met de vreselijke ziekte en ontmoetingen met lotgenoten waaronder veel kinderen hebben hem geïnspireerd om zijn Marathon Of Hope, elke dag een marathon dwars door Canada, te lopen. Zijn bovenmenselijke uitdaging kreeg niet veel belangstelling tot het moment dat hij in de media kwam en zijn verhaal een gezicht kreeg.

Thunder Bay

Na 143 dagen waren zijn longen zo sterk door kanker aangetast dat hij zijn tocht moest staken. Hij bevond zich op dat moment in Thunder Bay. In februari 1981 was zijn wens, 1 dollar per Canadees inzamelen, gerealiseerd. Zijn Marathon of Hope had in totaal 24,17 miljoen dollar bijeengebracht. Op 28 juni 1981 stierf hij op 22-jarige leeftijd. Terry Fox is een van Canada's grootste helden en om hun held te eren organiseert The Terry Fox Foundation jaarlijks de Terry Fox Run om geld voor kankeronderzoek in te zamelen.

Terry Fox is onlosmakelijk verbonden met Canada. Iedereen kent hem, iedereen eert hem. Op 18 september lopen wij samen met duizenden Canadezen in Vancouver en ver daarbuiten de Terry Fox Run omdat hij ook een klein beetje onze held is en echte helden moet je koesteren.

Ontmoet Terry Fox:
Het goede doel To Walk Again
0
2
2
0
0
0
Ik wil steunen
Let's connect Via PanAm Facebook Via PanAm Instagram Via PanAm Youtube Via PanAm Strava
We zitten momenteel in:
Ushuaia, AR (0 KM)