Blijf op de hoogte

Registreer je op de Via PanAm nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niets van ons avontuur.
In de voetsporen van Alexander Supertramp

In de voetsporen van Alexander Supertramp

Gepost in Dagboek op 27-05-2016 Reacties Sharing is caring
Healy, net onder Fairbanks aan de voet van Denali National Park met pal in het midden de 6194m hoge Mount McKinley, was de laatste stop vooraleer Christopher Mccandless into the wild trok. 24 jaar later rijden we Healy binnen op zoek naar Stampede road die ons naar de trail richting Magic Bus 142 brengt. Het wordt een lastige tocht van 32km dwars door moerassig gebied en een rivieroversteek die best wel verraderlijk kan zijn. We beseffen maar half wat ons te wachten staat wanneer we om 6u30 's ochtends licht gepakt vertrekken.
Next photo
Previous photo

Het verhaal Christopher McCandless alias Alexander Supertramp is een verhaal van absolute vrijheid. Na zijn studies besliste hij zich los te wrikken uit zijn comfort zone en te reizen. Los van alles en iedereen, amper voorbereid en zonder geld trok hij naar Alaska. Vanuit Fairbanks stak hij door naar Healy waar uiteindelijk Jim Gallien, de man die hem het laatst levend gezien heeft, hem afzette aan de Stampede trail. Nadat hij de Teklanika had overgestoken stootte hij op de bus die er destijds door wegenwerkers werd geplant. Alexander Supertramp doopte de bus om tot Magic Bus 142. Hij leefde er 113 dagen onafgebroken op een hongerdieet. Toen hij besefte dat geluk iets is dat je moet delen met anderen, besloot hij terug de bewoonde wereld in te trekken. Een kolkende Teklanika besliste er helaas anders over. Alexander was te verzwakt om zichzelf in leven te houden. Hij stierf in de bus en werd enkele weken later door passanten gevonden.

We stoppen aan de 49th State Brewery. Hier staat de replicabus die werd gebruikt voor de film Into The Wild. De bus staat er verlaten bij in een hoekje van de tuin net voor de brouwerij. Bezoekers hebben nauwelijks oog voor dit relikwie. We vragen aan de dame achter de toog of ze meer informatie heeft over Stampede trail en Magic Bus 142. “Nope, nooit geweest”, antwoordt ze ongeïnteresseerd. Alaska loopt niet warm voor het verhaal van Alexander Supertramp. Hij is geen overlever.

Op bedevaart

Voor ons is Alexander Supertramp een bron van inspiratie, zijn bus een bedevaartsoord. We zoeken het meest optimale pad om door de moerassen te geraken. Het is niet eenvoudig. Het pad is grotendeels kapot gereden door quads en amfibievoertuigen. Tot aan de Teklanika rivier is het terrein nauwelijks te bewandelen en dan ben je de rivier nog niet over. We lopen de oever van de Teklanika op en af om de meest optimale oversteekplaats te vinden. We kunnen moeilijk inschatten hoe diep ze is en hoe hard de stroming ons onderuit kan halen. Na twee uur wagen we de oversteek. Op één lijn steken we over. Het is wennen. We balanceren op ronde keien en proberen zo goed mogelijk recht op te blijven. De rivier is ijskoud en onze tactiek misschien niet de meest optimale. Half bevroren halen we de overkant. De Teklanika staat nog niet zo hoog en het is nu al een opdracht om de overkant te halen.

Na 12 uur stappen sta je plots op een open ruimte met Magic Bus 142 recht onder je neus. Ze ziet er afgeleefd uit. Alle ramen zijn gesneuveld en ze werd meermaals getrakteerd op kogelschoten. Rondom rond ligt er een berg afval van trekkers die het Leave No Trace-principe nog niet onder de knie hebben. Maar dit bederft de pret niet.

We zijn blij dat we de echte bus van Alexander Supertramp zien. Het symbool van elke hedendaagse vagebond met wanderlust. Binnenin de bus treffen we nog drie bedevaarders aan. Andrea, Jens en Zack zijn na twee dagen stappen gearriveerd aan de bus. Blijkbaar doen niet veel mensen het traject in één ruk, enkel wij. We plannen ook in één keer terug te keren naar onze campers. Into The Wild is één van de verhalen dat ons heeft geïnspireerd om Via PanAm op poten te zetten. We zijn dan misschien wel een beetje beter uitgerust dan Christopher McCandless, het blijft sowieso een onvoorspelbaar avontuur. Met Eddie Vedder op achtergrond keren we met een brede glimlach tot achter onze oren terug naar de bewoonde wereld.

Next stop: Prudhoe Bay voor de officiële start op 1 juni. By the way, vergeet stevige stapschoenen. We hebben Stampede trail afgelegd met onze SCOTT's Kinabalu Gore-Tex®. Ideaal voor moerassig gebied.
Het goede doel To Walk Again
0
2
2
0
0
0
Ik wil steunen
Let's connect Via PanAm Facebook Via PanAm Instagram Via PanAm Youtube Via PanAm Strava
We zitten momenteel in:
Ushuaia, AR (0 KM)