Blijf op de hoogte

Registreer je op de Via PanAm nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niets van ons avontuur.
Nu is het erop of eronder

Nu is het erop of eronder

Gepost in Dagboek op 19-01-2017 Reacties Sharing is caring
Na een korte adempauze in Todos Santos met oudjaar moeten we terug aan de bak. Geen tijd te verliezen want er ligt nog heel wat voor ons. Dit jaar lopen we meer dan 12.000 kilometer, doorkruisen we enkele politiek onstabiele landen en moeten we de Andes over om uiteindelijk in Argentinië te geraken. Maar we zijn vastberaden. Richting La Paz kiezen we de moeilijkste route om 2017 op gang te trappen.

We dokkeren over een zware dirt road tussen San Ignacio en La Paz. Onze campers kunnen de loper amper volgen. Op een slakkengangetje zoeken we het meest optimale pad dwars door broeierig hete siërra’s. Het is een prachtig niemandsland met enkel koeien die ons vanop een veilige afstand aankijken. Hun geloei klinkt als oerkreten die weerklinken in de leegte van de woestijn. Verder valt er niets of niemand te bespeuren en is het doodstil. We zijn los van alles en iedereen. Nog maar eens bijna alleen op de wereld.

Het zweet stroomt in beekjes over ons gezicht en lichaam. We lopen op het randje van een zonneslag. Elke marathon drinken we minimaal 5 liter water om niet uit te drogen. Enkele gieren houden een estafettevlucht boven onze hoofden. Ze drijven geruisloos mee op een zuchtje wind. Ze lossen elkaar af in de hoop dat er één van ons zou bezwijken en ze zo samen van hun feestmaal kunnen genieten. 2017 wordt een zware dobber, zowel fysiek als mentaal. Nu is het erop of eronder.

Het noodlot

La Paz ligt om de hoek. Nog twee marathons en we nemen er de ferry richting Mazatlan. De weg waarover we lopen hebben we vooraf aangeduid als zeer gevaarlijk. Alles verloopt volgens plan tot op 50 kilometer van La Paz het noodlot toeslaat. In een bochtige zone die stevig op en neer gaat rijdt een Mexicaan met een rotvaart in op onze volgwagen.

Hij racet tegen minimum 100 kilometer per uur door een scherpe bocht zonder alle signalisatie van de wagen die achter Weking aansloft op te merken. Op het laatste moment ziet hij ons, schrikt, trekt aan zijn stuur om snel nog voorbij te steken terwijl er een vrachtwagen in de tegenovergestelde richting de berg afdondert. In een flits kiest de man voor leven of dood en rijdt in op ons. Zijn auto schuift onder de onze, de vrachtwagen gaat vol in de rem en staat na enkele ogenblikken stil langs de andere kant van de weg.

We zien het angstzweet van de chauffeur parelen op zijn hoofd. Het was nipt. Wat volgt zijn een mislukte vluchtpoging van de Mexicaan, politie die alles in der minne regelt omdat de tegenpartij geen verzekering heeft en vier gringo’s die op hun benen staan te beven. Gelukkig is het enkel blikschade. Het brengt ons nog maar eens in een flits terug naar de realiteit.
Het goede doel To Walk Again
0
2
2
0
0
0
Ik wil steunen
Let's connect Via PanAm Facebook Via PanAm Instagram Via PanAm Youtube Via PanAm Strava
We zitten momenteel in:
Ushuaia, AR (0 KM)