Blijf op de hoogte

Registreer je op de Via PanAm nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niets van ons avontuur.
Tot op de limiet en er voorbij

Tot op de limiet en er voorbij

Gepost in Dagboek op 14-02-2017 Reacties Sharing is caring
Vanop de Cabo Star hebben we een helder zicht op het Mexicaanse vasteland. Na 12 uur op zee zien we de skyline van Mazatlan vanuit de mist opdoemen. Het is tropisch warm. Een hemelsbreed verschil met de droogte van Baja Californië. Het water staat nu al op onze ruggen en dat zal er niet op beteren als we straks opnieuw moeten lopen. Geen tijd te verliezen. We moeten een week achterstand in minder dan twee weken inhalen. Er liggen 800 knoertharde kilometers op ons te wachten.
Next photo
Previous photo

We draaien nog een laatste keer Tecolote op. Het strand een eindje buiten La Paz is geliefd bij overlanders en overwinteraars vanuit alle windstreken. Ze slaan er maandenlang gratis hun tent op. We nemen er afscheid van Elly en Jos, de ouders van Liesbeth. Eindelijk is alles in orde om later vandaag richting Mazatlan te vertrekken. Het vignet van tijdelijke import kleeft op onze voorruit, de camper van Weking en Liesbeth is opnieuw rijklaar en we hebben een sponsordeal met Baja Ferries kunnen bedisselen. Na een laatste trainingsloop met Somos Runners MX, de leukste en meest diverse loopbende van La Paz, maken we ons op voor het Mexicaanse vasteland.

En het is meteen menens. In minder dan twee weken moeten we een week achterstand inhalen. We hebben een strak loopschema berekend. Elke dag die we nu niet lopen kan ons later zuur opbreken. Finishen in Ushuaia ligt vastgepind op april 2018. Later arriveren is een no-go. De winter slaat er genadeloos toe en zou lopen onmogelijk maken. Samen haspelen we de komende dagen een slordige 800 kilometer af. Een gemiddelde loopafstand voor beiden die vergelijkbaar is met de wekelijkse trainingshoeveelheid van een Keniaanse marathonloper. Het is sinds Canada geleden dat we samen 6 opeenvolgende dagen liepen.

Extreme omstandigheden

Het is kreunen onder de tropische hitte. Het kwik klimt dagelijks vlotjes richting 35° celsius. Hoe korter bij de kreeftskeerkring hoe extremer de omstandigheden. De smalle looproute langsheen de Mexicaanse westkust kronkelt venijnig tussen jungle en zee. Een zilte zeebries vermengt zich met de warme junglelucht en bemoeilijkt de zuurstofopname tijdens het lopen. Mijn lichaam pompt op volle toeren, het zweet gutst uit mijn poriën en ben nat tot op mijn onderbroek. Ik drink minstens één liter water per 10 kilometer. Weking doet het met de helft en zweet nauwelijks.

De volgwagen beschermt ons van het aanstormend verkeer. Sinds het ongeval in La Paz nemen we geen enkel risico meer. Maar hier is het toch ietwat anders. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hebben meer geduld, slenteren een tijdje achter ons aan tot ze een gaatje zien om ons te passeren met het gaspedaal volledig ingedrukt en een omhoog gestoken duim. “Mucho suerte, amigo” roepen ze terwijl ze hun tanden bloot lachen om die twee maffe gringo’s.

Tot net voor Puerto Vallarta verloopt alles volgens plan. Onze lichamen herstellen wonderwel goed na elke marathon en we hebben nog steeds veel zin om die achterstand in het halen. De tweede week kunnen we niet op hetzelfde elan doorgaan. We begeven onder de hitte. Ons lichaam sputtert stilaan tegen. We zijn niet meer in staat om ons strak marathonritme vol te houden. Constant herbereken we de afstand die we nog moeten lopen. We hebben de bodem van onze fysieke capaciteiten bereikt. Het is tot op de limiet en er voorbij.

Is het na 9.000 kilometer echt genoeg geweest? Tijd om de handdoek te werpen? Elke dag harken we ons door opnieuw een marathon. Nuttelozer dan nu kan ons avontuur niet zijn. De mot zit er volledig in. Stap voor stap vechten we tegen het stemmetje in ons hoofd dat ons wil doen laten stoppen. Niet nu. Net nu we bijna terug op schema zijn. Ook al liggen we K.O. tegen het canvas, we moeten door tot de laatste snik. Hebben we een laatste sprankeltje mentale veerkracht?
Het goede doel To Walk Again
0
2
2
0
0
0
Ik wil steunen
Let's connect Via PanAm Facebook Via PanAm Instagram Via PanAm Youtube Via PanAm Strava
We zitten momenteel in:
Ushuaia, AR (0 KM)