Blijf op de hoogte

Registreer je op de Via PanAm nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis niets van ons avontuur.
Verspil je waardevolle tijd wijselijk

Verspil je waardevolle tijd wijselijk

Gepost in Dagboek op 23-10-2016 Reacties Sharing is caring
Via PanAm is geen Wanderlust, Fernweh of ander buzzwoordje waar je een hashtag voor kunt plaatsen. Geen nietszeggende prikkel op een willekeurig social media-kanaal. Het is veel meer dan dat. Het is een hap naar zuurstof in een maatschappij die genadeloos doordendert. Al wie niet kan volgen wordt verslonden. Geen uitweg. Of toch? We proberen ons niet te laten verlammen door rusteloosheid en angst, maar mogelijkheden te creëren. Mogelijkheden om van onder de kerktoren te vluchten ook al zijn we uit de meest hardnekkige Vlaamse klei getrokken.
Next photo
Previous photo

Cut the drama! Genoeg gezeverd. We gaan niet té hoogdravend doen. Dat laten we aan specialisten ter zake over. Via PanAm is gewoonweg een krankzinnig project, twee ultralopers die in 590 marathons van Alaska naar Argentinië lopen en hun vrouwen willens nillens meesleuren in hun onbezonnen avontuur. 25.000 kilometer van het meest noordelijke tot meest zuidelijke punt van het Amerikaanse continent. Het is geen recordpoging noch een persoonlijke afrekening met spoken uit een ver verleden. Het is gewoon één langgerekte duurloop in ware hippiestijl voor het goede doel. Niets meer, maar ook niets minder.

Sociaal experiment

Op een blauwe maandag in 2015 ontvouwden Liesbeth en Weking hun meesterplan, twee jaar on the road in een rijdende vierkante meter ten voordele van To Walk Again. De details zouden we onderweg wel inkleuren. Zo gezegd, zo gedaan en voor we het goed en wel beseften stonden we aan het startpunt van het grootste sociaal experiment uit ons leven. Met z’n vieren een tocht van 25.000 kilometer overleven met onze vierkante meter als levensboei los van alle zekerheden die we voordien hadden. Je zou minder een angstaanval krijgen.

Na 6 maanden kunnen we je alvast vertellen dat die angstaanvallen best wel meevallen en dat het wegvallen van zekerheden went. Het creëert zelfs nieuwe perspectieven. Het wakkert vergeten disciplines zoals met elkaar praten en naar elkaar luisteren terug aan. Het leert je problemen oplossen in plaats van ze te ontkennen en er blindelings van weg te hollen. Het diept goed verborgen handigheden uit de krochten van je grijze massa terug op. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Pas op, misschien schets ik nu een ietwat té romantisch beeld. Het leven onderweg is ook klote. Na de regen van de laatste weken is onze vierkante meter eerder een vochtig hol waarin we elke ochtend wakker worden. Snijden we consequent de schimmel van ons brood omdat we op alle vlak moeten besparen. Moeten we elke nacht hopen dat we niet worden weggejaagd met onze camper als we weer ergens wildkamperen omdat we geen geld hebben voor een camping. En dan hebben we nog geen meter gelopen. Het weer in Oregon was van tijd tot tijd zo miserabel dat je er geen hond zou willen doorjagen, helaas moeten wij op die momenten wel onze loopschoenen aantrekken om tegen weer en wind in te boksen.

Hippies 2.0

No worries, onze tocht is meestal wel zinvol. Ons leven in België vloog aan een rotvaart voorbij. Het had stilaan haar eindpunt bereikt. Momenteel bewegen we enkel 42,195 kilometer zuidwaarts en nemen we genoeg tijd om naar onszelf en de wereld rondom ons te kijken, alles te evalueren, mensen te ontmoeten en opnieuw te dromen. We zijn geen buitenbeentjes, er zijn heel wat avonturiers die samen met ons de platgetreden paden hebben verlaten op zoek naar traagheid in een hollende maatschappij. Eén voor één hippies 2.0 die leven vanuit hun rugzak, koffer van een wagen of gammele camper. Elk één heeft zijn of haar verhaal.

Ondertussen hebben we 125 marathons gelopen en naderen we San Francisco. Tijd vliegt. Reden te meer om hem nog meer te verspillen. Oh ja, en vergeet ons niet te delen met de nodige hashtags op jouw favoriet social media-kanaal.
Het goede doel To Walk Again
0
2
2
0
0
0
Ik wil steunen
Let's connect Via PanAm Facebook Via PanAm Instagram Via PanAm Youtube Via PanAm Strava
We zitten momenteel in:
Ushuaia, AR (0 KM)